Terug naar overzicht

Biologische agentia in de zorg: actuele risico’s, nieuwe SRI-richtlijnen en het belang van betrouwbare desinfectiecontrole

Biologische agentia vormen een steeds groter aandachtspunt binnen de gezondheidszorg. Deze verzamelnaam omvat micro-organismen zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten die bij blootstelling ernstige gezondheidsrisico’s kunnen veroorzaken, variërend van infecties tot allergieën en vergiftigingen. In ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere zorginstellingen is de kans op verspreiding van biologische agentia groot. En mede door de intensieve omgang met patiënten en cliënten zijn de risico’s bij besmetting vaak ook hoog.

Biologische agentia en infectiepreventie: nieuwe SRI-richtlijnen

De beheersing van biologische agentia staat centraal in het infectiepreventiebeleid. Tot voor kort waren de WIP-richtlijnen (Werkgroep Infectie Preventie) leidend, maar inmiddels zijn deze grotendeels vervangen door de nieuwe SRI-richtlijnen (Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie). Deze SRI-richtlijnen zijn actueel, sluiten aan bij de laatste wetenschappelijke inzichten en bieden concrete handvatten voor het veilig reinigen, desinfecteren en steriliseren van medische hulpmiddelen en oppervlakken in de zorg. Ook voor het hygiënisch wassen van textiel zijn duidelijke richtlijnen opgesteld.

De SRI-richtlijnen onderstrepen het belang van een aantoonbaar effectieve aanpak bij het bestrijden van biologische agentia. Ze stellen dat niet alleen de juiste middelen en methoden moeten worden gebruikt, maar dat de effectiviteit van desinfectie- en sterilisatieprocessen ook aantoonbaar moet zijn.

De uitdaging: hoe weet u zeker dat biologische agentia écht zijn uitgeschakeld?

Hoewel veel zorginstellingen voor het overgrote deel van het wasgoed samenwerken met CERTEX gecertificeerde wasserijen, zijn er ook vaak (semi-)professionele wasmachines voor calamiteiten wasjes of bijvoorbeeld schoonmaakmaterialen aanwezig. Ondanks de investering in hoogwaardige wasapparatuur en sterilisatoren, blijft de vraag: hoe toon je aan dat deze processen ook daadwerkelijk alle biologische agentia uitschakelen? Traditionele chemische indicatoren zoals we die kennen voor toepassing in sterilisatoren tonen slechts aan dat een sterilisatieproces is doorlopen, maar geven geen zekerheid over een kwantitatieve mate van afdoden van micro-organismen. Voor het wassen van textiel wordt vaak gesproken over het toepassen op minimaal 60 graden, maar wist je dat het wasprogramma dan volgens tijd/temperatuurformule van TNO mimimaal 50 minuten op 60 graden moet blijven?

Bio-indicatoren bieden hier uitkomst. Dit zijn speciale testmiddelen die biologische agentia, zoals resistente bacteriesporen, bevatten. Door deze bio-indicatoren mee te laten lopen in het was- of sterilisatieproces, kan objectief worden vastgesteld of het proces daadwerkelijk effectief is geweest. Dit sluit naadloos aan bij de eisen van de SRI-richtlijnen, die aantoonbare effectiviteit centraal stellen.

Regelmatig zelf controleren is eenvoudig en van grote meerwaarde

Zelf als zorginstelling regelmatig een bio-indicator inzetten ter de controle van een desinfectie- of sterilisatieproces, heeft een aantal voordelen:

  • Aantoonbare compliance met de nieuwste SRI-richtlijnen en wetgeving.
  • Risicobeheersing: je verkleint de kans op uitbraken en besmettingen door biologische agentia, wat direct bijdraagt aan patiëntveiligheid en continuïteit van zorg.
  • Efficiëntie en kwaliteitsborging: met bio-indicatoren kan je processen optimaliseren, audits beter doorstaan en aantoonbaar voldoen aan externe en interne eisen.

Conclusie

De beheersing van biologische agentia is misschien nog wel actueler dan ooit binnen de gezondheidszorg. Met de komst van de SRI-richtlijnen wordt het belang van aantoonbare, betrouwbare desinfectie en sterilisatie verder onderstreept. Door gebruik te maken van bio-indicatoren in wasprocessen en sterilisatoren, voldoet jouw organisatie niet alleen aan de nieuwste richtlijnen, maar borg je ook de veiligheid van patiënten en medewerkers op het hoogste niveau.

Zoek je een oplossing om de effectiviteit van uw desinfectieproces objectief en volgens de laatste richtlijnen te meten? Ontdek hoe onze DES-controller jou helpt om biologische agentia écht onder controle te krijgen.

Terug naar overzicht